Ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι

Το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, παρουσία και του ΓΓ του ΝΑΤΟ  για την επέτειο των 60 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στη Βορειατλαντική Συμμαχία, την περασμένη Πέμπτη, χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών κος Δήμας για να αναφερθεί στα αυτονόητα για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ανάμεσα σε άλλα και το ότι «από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια μόνιμη απειλή από έναν από τους Συμμάχους της. Η σιωπή του ΝΑΤΟ κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν εκκωφαντική. Παρά το γεγονός ότι στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις έχουν υπάρξει διακυμάνσεις, η συστηματική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία είναι και αντιμετωπίζεται από τους Έλληνες ως πραγματική και άμεση απειλή. Υπό το πρίσμα αυτό, η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν έχει κατορθώσει να απαντήσει στη σημαντική για τους Έλληνες απειλή ασφαλείας. Πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε αυτές οι αξίες της Συμμαχίας να διέπουν και τις σχέσεις μεταξύ των Συμμάχων».

Οι αναφορές του κου Δήμα προκάλεσαν χθες αντιδράσεις στην Άγκυρα με δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ δεν είναι χώρος επίλυσης των διμερών προβλημάτων» ενώ «κάλεσε την Ελλάδα να  καταβάλει προσπάθεια για την επίλυσή τους, όπως καταβάλει από καιρό η Τουρκία.»

Πολύ ευαίσθητοι έχουν γίνει οι Τούρκοι τελευταία, γιατί θρασείς ήταν πάντα.

Πάντως εάν παρεξηγήθηκαν η απάντηση είναι μια… ξύδι!

>

Σχολιάστε