Να πως πλούτισε μέσα στην κρίση ο Μυτιληναίος!

  • Ετσι βγήκε αλώβητος από την κρίση ο όμιλος Μυτιληναίου

Το Βήμα σήμερα δημοσιεύει διθυραμβικό άρθρο για τον τρόπο που ο όμιλος Μυτιληναίου όχι μόνο δεν θίχτηκε από την κρίση αλλά έβγαλε και κέρδη

Ετσι βγήκε αλώβητος από την κρίση ο όμιλος Μυτιληναίου
«Πώς την πενταετία 2009-2014 που η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της θωράκισε την άμυνά του, επεκτάθηκε και βελτίωσε θεαματικά τα μεγέθη του»

H  αγορά των εμπορευμάτων πολλές φορές λειτουργεί ως σημείο αναφοράς (benchmark)  για τις μελλοντικές μακροοικονομικές εξελίξεις.

Η καθημερινή τριβή και η εμπειρία με τα commodities  βοήθησαν τη διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίου (Αλουμίνιον της Ελλάδος,  ΜΕΤΚΑ, Protergia, Μ&Μ Gas) να θωρακίσει την άμυνά  της προτού ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την πενταετία 2009-2014, διάστημα που η χώρα έχασε  το 25% του ΑΕΠ της, ο όμιλος να καταφέρει όχι μόνο να βγει αλώβητος από την κρίση αλλά να  επεκταθεί και να βελτιώσει θεαματικά τα μεγέθη του.

Στρατηγικές κινήσεις

Στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων για τα πεπραγμένα του 2014, που συνέπεσε με τα 20 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ.Ευάγγελος Μυτιληναίος περιέγραψε στους μετόχους πώς βίωσε ο όμιλος αυτή την πενταετία.

«Από τον Αύγουστο του 2008 είχαμε ως όμιλος εντοπίσει τα αρνητικά σημάδια. Για αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) στις τιμές του αλουμινίου και να προχωρήσουμε στην έκδοση ομολογιακού δανείου ζητώντας 200 εκατ. ευρώ, αλλά τότε οι αγορές μάς προσέφεραν 465 εκατ. ευρώ, τα οποία και πήραμε με spread 0,85%.Παράλληλα συνάψαμε δεκαετή συμφωνία για την προπώληση αλουμίνας στην ελβετική Glencore» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Εναν μήνα μετά, τον Σεπτέμβριο του 2009, «έσκασε» η Lehman Brothers. Οι τιμές του αλουμινίου από 3.000 δολάρια ο τόνος κατρακύλησαν στα 1.200 δολάρια.

«Ευτυχώς που είχαμε κάνει hedging. Υπήρξαν περίοδοι που χάναμε 1 εκατ. δολάρια την ημέρα» θυμήθηκε ο κ. Μυτιληναίος  και προσέθεσε:«Τότε, το 2009, άρχιζε η βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα, αλλά κανείς δεν το είχε αντιληφθεί. Αφού κατοχυρώσαμε την  άμυνά μας, κάναμε ενεργή διαχείριση της κρίσης. Μειώσαμε το κόστος του αλουμινίου,δώσαμε έμφαση στην εξωστρέφεια της ΜΕΤΚΑ και συνεχίσαμε της επενδύσεις στην ενέργεια αντί να τις αναστείλουμε».

Τον Απρίλιο του 2010 έκλεισαν οι αγορές για την Ελλάδα με την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης.

«Τότε βρεθήκαμε με εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες ύψους 650 εκατ. ευρώ που δεν είχαν καμία ισχύ. Η ΜΕΤΚΑ βρισκόταν στην κορύφωση της εξαγωγικής της προσπάθειας. Επρεπε να βρούμε άμεσα εγγυητικές 650 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκές τράπεζες για να κάνουμε τη δουλειά μας. Το λύσαμε το θέμα χάρη στις καλές σχέσεις που είχε αναπτύξει ο όμιλος με ξένες τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια.

Τον Ιανουάριο του 2010 ήμασταν η πρώτη εταιρεία που επιχείρησε  την εισαγωγή LNG και συμβάλαμε στο άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς. Το 2010 εξαγοράσαμε το ποσοστό της ENEL στην Endessa Hellas και το 2012 άρχισε το πρόγραμμα Μέλλον για τη μείωση του κόστους στο Αλουμίνιον της Ελλάδος με εντυπωσιακά αποτελέσματα που σήμερα αποτυπώνονται στα λειτουργικά κέρδη»επεσήμανε ο επικεφαλής του ομίλου.

Η συμφωνία με τη Fairfax

Ο κ. Μυτιληναίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συμφωνία με την καναδική επενδυτική εταιρεία Fairfax του Πρεμ Γουάτσα.

«Το 2013 η συμμαχία με τη Fairfax και η είσοδός της στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου, εκτός από ουσιαστική, ήταν κυρίως συμβολική αφού μας σταθεροποίησε στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το διάστημα 2009-2014 η λογιστική αξία της μετοχής του ομίλου, δείκτης που παρακολουθούν οι ξένοι θεσμικοί, αυξήθηκε κατά 52%.

Για αυτό και ενώ στην αρχή της κρίσης οι ξένοι θεσμικοί κατείχαν το 16% του μετοχικού κεφαλαίου, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει ενισχυθεί στο 31%.

Το 2014 ο όμιλος Μυτιληναίου κατέγραψε ιστορικό υψηλό στα κέρδη EBITDA με 254 εκατ. ευρώ, τετραπλασίασε τα καθαρά κέρδη από 15,9 εκατ. ευρώ σε 64,9 εκατ. ευρώ και μείωσε τον καθαρό δανεισμό στα 374 εκατ. ευρώ από 724 εκατ. ευρώ το 2012. Στο τέλος του 2014 ο καθαρός δανεισμός προς EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,5.

Το κοινωνικό προϊόν του ομίλου (φόροι, μερίσματα, αμοιβές εργαζομένων, εισφορές, χορηγίες κ.ά.) ανήλθε στα 261 εκατ. ευρώ ή στο 24% του κύκλου εργασιών.

Οι εγγυητικές και η ΔΕΗ

Ερωτώμενος ο κ. Μυτιληναίος για το αν υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά έδρας στο εξωτερικό ή για delisting της μετοχής με αφορμή την επανεμφάνιση του risk country για την Ελλάδα ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες πιέσεις από τους μετόχους. Επεσήμανε όμως ότι το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει το πρόβλημα των εγγυητικών που εξακολουθούν να είναι ακριβές για τις ελληνικές εταιρείες, ενώ και το χρηματοοικονομικό κόστος διατηρείται υψηλά. Οπως είπε χαρακτηριστικά, αν η εταιρεία ήταν γερμανική, θα είχε 50 εκατ. ευρώ λιγότερα χρηματοοικονομικά κόστη.

Για τη διαμάχη με τη ΔΕΗ σχετικά με την τιμολόγηση του Αλουμινίου τόνισε ότι η πολεμική της ΔΕΗ με το σύνολο της βιομηχανίας στην Ελλάδα δεν ωφέλησε κανέναν, εκτός από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές.

Ειδικότερα για το Αλουμίνιον και τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις που έχουν δικαιώσει την εταιρεία επεσήμανε ότι σε λίγο διάστημα από σήμερα θα δουν το φως της δημοσιότητας μελέτες από τον ΣΕΒ και τη ΔΕΗ για το ενεργειακό κόστος και διευκρίνισε ότι ο όμιλος δεν θα δεχθεί παραπάνω τιμολόγηση απ’ ό,τι αποφάσισαν τα δικαστήρια.

20 χρόνια  στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η εμπορική εταιρεία που έγινε βιομηχανικός κολοσσός

Η γενική συνέλευση των μετόχων πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα καθώς εφέτος ο όμιλος Mυτιληναίου κλείνει 20 χρόνια παρουσίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από μια μικρή εμπορική μεταλλευτική εταιρεία το 1995 με κεφαλαιοποίηση 8 εκατ. ευρώ σήμερα έχει μετασχηματιστεί σε έναν μεγάλο βιομηχανικό όμιλο με κεφαλαιοποίηση 720 εκατ. ευρώ και 2.600 εργαζομένους. Ελέγχει τη ΜΕΤΚΑ, που βρίσκεται μέσα στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στην κατασκευή ενεργειακών μονάδων. Ο όμιλος απέκτησε τη Μέτκα το 1998  πραγματοποιώντας την πρώτη επιθετική εξαγορά στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το 2005 απέκτησε από τους Γάλλους της Pechiney το  Αλουμίνιον της Ελλάδος, που σήμερα είναι η μεγαλύτερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη.

Στον τομέα της ενέργειας η θυγατρική Protergia είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Επίσης το 2014 μέσω της θυγατρικής M&M Gas (μαζί με τη Motor Oil) ο όμιλος ήταν ο πρώτος ανεξάρτητος προμηθευτής που εφοδίασε βιομηχανικό καταναλωτή με φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση, η συγκριτική απόδοση της μετοχής από το 1995 ως το τέλος Απριλίου 2015 είναι 818% έναντι αρνητικής απόδοσης 14% του γενικού δείκτη. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν από 4 εκατ. ευρώ το 1995 σε 1,2 δισ. ευρώ. [Βήμα]

Ο Μυτιληναίος μιλάει με το Θεό

Evaggelos-MytilinaiosΔεν θα ασχοληθώ με το αν ο όμιλος είναι εντάξει στα φορολογικά του.Ή τι απαλλαγές και ειδικές ρυθμίσεις  έχει με ΔΕΗ και για τα ακίνητα του.  Όχι. Υπάρχουν αρμόδιοι φορείς και νόμοι γι’ αυτό. Και είμαι σίγουρη ότι θα πράξουν το σωστό, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης είναι σίγουρη ότι οι ρεπόρτερς των ελληνικών ΜΜΕ, θα κάνουν το χρέος τους κι αν υπάρχει κάποιο σκάνδαλο θα το αναδείξουν. Το έχω δει εξάλλου πως γίνεται στις αμερικάνικες ταινίες. Προετοιμάζονται γι’ αυτό. Προς το παρόν, παίρνουν το Δελτίο Τύπου του ομίλου και το δημοσιεύουν ως έχει στο Βήμα, για να χαρεί ο ελληνικός λαός και να νιώσει υπερήφανος για τους επιχειρηματίες της χώρας του.

Προφανώς ο κος Μυτιληναίος, μετά τον Μωησή και τον Σαμαρά, είναι ο τρίτος που μιλάει με το Θεό και ξέρει πότε να κάνει τις σωστές κινήσεις. Ή έχει το άστρο της Βηθλεέμ να τον οδηγεί.

Αλλά μιας και μιλάμε για λαό, σοφό λαό, έχει και μια ρήση: «Πες μου ποιος είναι ο φίλος σου να σου πω ποιος είσαι».

Κι εγώ έχω να πω μόνο για τους δυο καλούς φίλους του Μυτιληναίου, που δεν γνωρίζει πολύ καλά το πανελλήνιο, παρότι είχαμε γράψει παλιά γι’ αυτούς: Την Glencore και την Fairfax.

Ο διευθυντής των αγροτικών συναλλαγών της Glencore, Chris Mahoney, προκάλεσε παγκόσμια αντιδράσεις λέγοντας: “Το ‘περιβάλλον’ είναι κατάλληλο.  Υψηλές τιμές, μεγάλη μεταβλητότητα και απορρύθμιση, σφίξιμο, πολλές ευκαιρίες για κερδοσκοπία.

Κι αυτά ειπώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο μετά την περίοδο ξηρασίας στις ΗΠΑ, αλλά όχι για πρώτη φορά. Τις ίδιες δηλώσεις είχαν κάνει και με τον καύσωνα της Ρωσίας τον προηγούμενο χρόνο.

Οι τιμές των σιτηρών θα πάνε στα ύψη, γράφει η χθεσινή Guardian, λόγω της κακοκαιρίας στην Βρετανία.

Μετά την ανοιξιάτικη κακοκαιρία οι αλευρόμυλοι θα κάνουν τις μεγαλύτερες εισαγωγές των τελευταίων 30 χρόνων, αφού οι Βρετανοί αγρότες έχασαν τις σοδειές τους. Το κόστος θα μετακυλίσει στους καταναλωτές και αναμένεται άλμα στο κόστος πολλών προϊόντων, από μπισκότα ψωμί, μπύρα και το κρέας, αφού το σιτάρι χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές. Η μεγάλη κερδισμένη της υπόθεσης… η Glencore που ελέγχει το 8% του παγκόσμιου εμπορίου σίτου.

Ο Bryan Wiley, αναλυτής δημητριακών της Rabobank, δήλωσε: “Υπήρξαν χάλια συγκομιδές σε όλο τον κόσμο λόγω δυσμενών καιρικών συνθήκων. Η Ρωσία αντιμετωπίζει τη μια-στα-100χρόνια-ξηρασία… “

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Ποια είναι η Glencore, ποιος ο ιδρυτής της και ποια η σχέση της με την Ελλάδα.

Η Glencore International plc είναι μια αγγλο-ελβετική πολυεθνική μεταλλευτική εταιρεία και εμπορικών συναλλαγών και με έδρα το Μπάαρ, στην Ελβετία και στο Σέιντ Χέλιερ, στο Τζέρσεϋ.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή έκθεση Public Radio, “η ιστορία της Glencore διαβάζεται σαν μυθιστόρημα κατασκοπίας». Η εταιρεία ιδρύθηκε ως Marc Rich & Co AG το 1974 από τονMarc Rich, ο οποίος κατηγορείται για φοροδιαφυγή και παράνομες επιχειρηματικές συναλλαγές με το Ιράν, δεν προσήχθη ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης των ΗΠΑ μέχρι την απονομή χάριτος από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον το 2001.
Το 1993 οι εμπορικές συναλλαγές και μάρκετινγκ της εταιρείας Trafigura ήταν “απόσχιση από” την ομάδα εταρειών του Marc Rich. Ως κύριοι αντίπαλοι της Glencore το 2011 είχαναναγνωριστεί΄οι εμπορικές εταιρείες προϊόντων, μαζί με την Trafigura, οι Vitol και της Cargill. Το 1993 και το 1994, μετά την αποτυχία να ελέγξει την αγορά ψευδαργύρου, χάνοντας 172 εκατομμύρια δολάρια και σχεδόν τη χρεοκοπία της εταιρείας, ο Rich αναγκάστηκε να πουλήσει το μερίδιο πλειοψηφίας του στην Marc Rich & Co AG πίσω στην εταιρεία. Η επιχείρηση, μετονομάστηκε σε Glencore, τώρα ανήκει και διοικείται από μυστικό εσωτερικό κύκλο «υπολοχαγών» του Marc Rich.

Από το 2000 ως σήμερα. (Απόσπασμα από άρθρο του Reuters)
Το 2005, τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου της Glencore κατασχέθηκαν ως δόλια, σε μια έρευνα σχετικά με τη διαφθορά στη Δημοκρατία του Κονγκό.
Η εξαγορά ήταν το αποκορύφωμα της 18-μηνης συμφωνίας λήψης αποφάσεων στο Κονγκό …
Τον Ιουνίου 2007, η Glencore και ο συνεργάτης Dan Γκέρτλερ,Ισραηλινός μεγιστάνας των ορυχείων,  κατέβαλλε 300 εκατ £ για 1/4 των μετοχών της εταιρείας εξόρυξης Nikanor, η οποία επιδιώκει να αναβιώσει τα ερειπωμένα ορυχεία χαλκού δίπλα στην Κατάνγκα. Αυτή η  συμφωνία έδωσε στην Glencore τα αποκλειστικά δικαιώματα πωλήσεων όλης της παραγωγής του Nikanor του – μια “αποστραγγιστική ” συμφωνία ….
Την παραμονή των Χριστουγέννων του 2008, έχοντας χάσει το  97 % της αξίας των προηγούμενων έξι μηνών … στα βάθη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και … ξεμένοντας από τα μετρητά, η Κατάνγκα δέχθηκε μια σανίδα σωτηρίας, που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί. Η Glencore ήθελε πλήρη έλεγχο. Για περίπου 500 εκατ. $ σε μετατρέψιμο δάνειο και τα δικαιώματα έκδοσης, η Κατάνγκα συμφώνησε να εκδώσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο νέες μετοχές και να τις δώσει με ποσοστό 74 % στην Glencore. …
Από τις αρχές του 2011, με τον καθορισμό των τιμών του χαλκού  πάνω από 10.000 $ ο τόνος, το απόθεμα της Κατάνγκα έφτασε  σχεδόν τα 3,2 δισ.$ …
Μετά την εξαγορά της Κατάνγκα από την Glencore … η Κατάνγκα δρέπει τα οφέλη από τις ραγδαίες αγορές τα οποία πάνε στον ισχυρό ιδιοκτήτη του.Μετά την απώλεια των ΗΠΑ 108 εκατ. $ το 2009, σημείωσαν ετήσιο κέρδος των ΗΠΑ 265 εκατ. $ το 2010.
Κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Κονγκό, η Nikanor συγχωνεύεται με την Κατάνγκα στα τέλη του 2007 σε μια συναλλαγή αποτιμάται σε ΗΠΑ 3,3 δισ. $
Τον Μάιο του 2009, η Glencore ανακοίνωσε ότι θα διαχειριστεί την γεωργική χρεωκοπημένη εταιρία της Βραζιλίας AGRENCO.
Στις αρχές του 2011, η έκθεση του Reuters περιλαμβάνει  την πιθανολογία ότι, μετά από μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO), η Glencore θα μπορούσε να αναπτύξει ένα ενδιαφέρον για το London/Kazakh Eurasian Natural Resources Corporation.. Το Μάιο του 2011 η εταιρεία ξεκίνησε μια δημόσια εγγραφή αποτιμώντας την επιχείρηση στα ΗΠΑ 61.000 εκατ.$ και δημιουργώντας πέντε νέους  δισεκ/χους. Η συναλλαγή περιορίστηκε σε θεσμικούς επενδυτές για την πρώτη εβδομάδα και οι ιδιώτες επενδυτές επιτρεπόταν να αγοράσουν τις μετοχές μετά από τις 24 Μαΐου 2011.
Τον Φεβρουάριο του 2012, η ​​Glencore International Plc, συμφώνησε να αγοράσει την Xstrata Plc για 39,1 δισ. βρετανικές £ (62.δισ $) σε μετοχές. Είναι η μεγαλύτερη εξαγορά εξόρυξης και μετά την έγκριση του σχεδίου θα μπορούσε να δημιουργήσει μια οντότητα με πωλήσεις των 209 δισ. $ το 2012
Τον Ιούνιο του 2012, οι Glencore και Xstrata άρχισαν να επανεξετάζουν την προτεινόμενη δέσμη μέτρων διατήρησης για τη συγχώνευση τους, ύστερα από αντιδράσεις μετόχου για τα τεράστια κέρδη των  στελεχών.
Τον Ιούλιο του 2012, η Xstrata PLC ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 12/6/12 για να εγκρίνει τις λεπτομέρειες της συγχώνευσης μεταξύ της Xstrata και η Glencore είχε αναβληθεί για 7/11/12.

Picture

Marc Rich Πραγματικό όνομα Marcell David Reich. Γεννήθηκε στις 18 Δεκέμβρη του 1934
στην Αμβέρσα του Βελγίου. Οι γονείς του ήταν της εργατικής τάξης  Εβραίοι που μετανάστευσαν με τον γιο τους στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1941 για να ξεφύγουν από τους Ναζί. Παρευρέθηκε στο γυμνάσιο της Ρόδου Προπαρασκευαστική Σχολή στο Μανχάταν δήμο της Νέας Υόρκης. Σπούδασε στο Rhodes Preparatory School του Manhattan  και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Εργάστηκε ως έμπορος προϊόντων για τον πατέρα του, ο οποίος προσπάθησε να χτίσει μια αμερικανική περιουσία μέσω της παραγωγής λινάτσας.Διεθνής έμπορος προϊόντων, διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, χρηματιστής και επιχειρηματίας. Γνωστός για την ίδρυση της Glencore. Κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ  για φοροδιαφυγή και παράνομες συναλλαγές πετρελαίου με το Ιράν κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων στο Ιράν. Διέφυγε στην Ελβετία κατά την περίοδο της ποινικής δίωξης του και επέστρεψε στις ΗΠΑ μόνο όταν έλαβε  προεδρική χάρη από τον Μπιλ Κλίντον στις 20 Ιανουαρίου 2001, τελευταία ημέρα του Κλίντον στην εξουσία. (!!!)

Picture

Ο πραγματικός λόγος που ο Κλίντον έδωσε συγχωροχάρτι ήταν οι πιέσεις που δέχτηκε απο το Ισραηλινό λόμπι

Η γενναιόδωρη απαλλαγή από τον Κλίντον έλαβε ιδιαίτερη προσοχή, διότι  η Denise Rich (σύζυγος) δώρισε πάνω από 1 εκατ. $ στο Δημοκρατικό Κόμμα τα τελευταία χρόνια καθώς επίσης δώρισε άμεσα στους Κλίντον  10.000 $ ως συμβολή στη νομική τους άμυνα, αλλά  και  έπιπλα αξίας 7.300 δολαρίων!

PictureΌπως κάθε αξιότιμο μέλος της παγκοσμίου ελίτ, έτσι και ο Rich έχει το ίδρυμά του, προσφέροντας ΄κοινωνικό έργο’ κύρια στη χώρα του Ισραήλ.
Απόσπασμα από άρθρο της Guardian:
σελ. 61 αναφέρει τέσσερα σημαντικά περιβαλλοντικά πρόστιμα ύψους 780 εκτ. $ για το 2010 …Θεωρούμε ότι όποιο περιβαλλοντικό πρόστιμο πάνω από 10.000 $ ότι είναι «σημαντικό», και είναι δείκτης του πόσο σοβαρά παίρνουμε την περιβαλλοντική ευθύνη μας. Όπως λεπτομερώς στην έκθεση, τα πρόστιμα αυτά σχετίζονται με καταπάτηση (παράβαση για τις προστατευόμενες εκτάσεις) και μια τριήμερη διακοπή στην άδεια λειτουργίας σε μία από τις εγκαταστάσεις παραγωγής μας στο Καζακστάν. Έχουμε καταλήξει σε συμφωνίες με τις αρμόδιες αρχές για τα θέματα αυτά και αναφέρει τις σχετικές  GRI G3 απαιτήσεις. Δεν είμαστε αδιάφοροι γι’ αυτό καθόλου, αλλά σαφώς αυτά τα πρόστιμα είναι ήσσονος σημασίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας επιχειρηματικής μας. 

Glencore και Ελλάδα – Τι γράφουν Reuters & Wall Street Journal

Picture

Η καταχρεωμένη Ελλάδα ξεπερνάει το πρόβλημα του πετρελαίου με υψηλά ασφάλιστρα μετά από διαπραγμάτευση με τους οίκους διαπραγμάτευσης Vitol & Glencore, οι οποίοι θα την προμηθεύσουν της ως ύστατη λύση όταν οι κυρώσεις ανάγκασαν την Ελλάδα να σταματήσει τις εισαγωγές από τον κύριο προμηθευτή της, το Ιράν.Η Ελλάδα έχει αναγκαστεί να καθυστερήσει τις αγορές του ιρανικού πετρελαίου λόγω των οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ εν όψει του εμπάργκο πετρελαίου που τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για την Αθήνα, η οποία εξαρτάται από ιρανικό πετρέλαιο καθώς οι περισσότερες εταιρείες πετρελαίου και οι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν καμία πίστωση για το φόβο της χρεοκοπίας.Πηγές λένε ότι οι Vitol & Glencore, οι μεγαλύτεροι έμποροι πετρελαίου, καλύπτουν τους τελευταίους δύο μήνες τις περισσότερες ανάγκες των Ελληνικών διυλιστηρίων στην Ελλάδα, την Hellenic. Οι δύο εταιρείες έχουν δώσει στην Ελλάδα σε συνδιασμό 300 εκατ. ευρώ σε ανοικτά ταμεία πιστώσεων, επιτρέποντας την Αθήνα να αγοράσει πετρέλαιο χωρίς εγγυήσεις πληρωμής από τις τράπεζες. Η Glencore έχει δώσει πίστωση για 200 εκατ. και η Vitol 100.Αυτό επέτρεψε να ξεπεράσει η Ελλάδα την έλλειψη καυσίμων, αλλά η διάσωση έχει έρθει με κάποιο κόστος, επειδή οι εμπορικοί οίκοι χρεώνουν ένα βαρύ ασφάλιστρο κινδύνου, σύμφωνα με τους εμπόρους αντιπάλων εταιρειών.

Τόσο οι Vitol & Glencore αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με τους ρόλους τους στην προμήθεια πετρελαίου στην Ελλάδα όσο και η  Hellenic.

“Όλα είναι πολύ περίπλοκα με την Ελλάδα. Κάθε διαπραγμάτευση είναι ξεχωριστή από την άλλη, για κάθε φορτίο υπάρχουν διαφορετικοί όροι”, δήλωσε ένας έμπορος από τους δυο οίκους συναλλαγών.

Η γενναιοδωρία και η προθυμία για ανάληψη κινδύνων έδωσαν τη δυνατότητα στις  Vitol & Glencore και να κρατήσουν το πετρέλαιο να ρέει άφθονο στην Ελλάδα.

“Αν έπρεπε να παραδώσω στην Ελλάδα τώρα, θα ένιωθα πολύ άβολα», είπε ένας έμπορος σε ένα ρωσικό οίκο των συναλλαγών που δεν παρέχει την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο που οι δύο εταιρείες λαμβάνουν, πρόσθεσε: “Μια λειτουργικό άνοιγμα των 100$ θα με είχε σκοτώσει. Αλλά υποθέτω η Glencore & Vitol μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Στο τέλος, οι Έλληνες θα καταφέρουν με κάποιο τρόπο να ξεπληρώσουν στο μέλλον. ”

Πετρελαϊκοί όμιλοι του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας παρέχουν ακόμα ένα κομμάτι του αργού πετρελαίου καθώς και ορισμένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Shell, σποραδικά. Πέρυσι η Ελλάδα στράφηκε στο Ιράν ως κύριο προμηθευτή του παρά την πίεση από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες για μποϊκοτάζ σε μια εκστρατεία κατά των πυρηνικών σχεδίων της Τεχεράνης.

Το Ιράν προσφέρει ευνοϊκούς όρους πίστωσης για την πώληση του πετρελαίου εν μέσω της σύσφιξης των κυρώσεων.

Κι άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αντιμετωπίζουν τη σταδιακή απόσυρση των ιρανικών εισαγωγών, λόγω των κυρώσεων, αλλά καμία δεν εξαρτάται τόσο πολύ από το Ιράν όπως η Ελλάδα.

Οι Vitol & Glencore αρνήθηκαν να πουν αν θα συνεχίσουν τις προμήθειες, εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και φύγει από τη ζώνη του ευρώ.

«Οι υπερχρεωμένες χώρες στη ζώνη του ευρώ καίνε πετρελαίο … το οποίο δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά,” δήλωσε η Merrill Lynch την περασμένη εβδομάδα. “Εάν η Ελλάδα εξέλθει από το ευρώ, το πετρέλαιο θα γίνει δυσβάσταχτο με ένα νέο νόμισμα.” – Reuters May 31 2012

nea.allnewz.gr

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: