Μονόδρομος η Ανατροπή

Μονόδρομος η Ανατροπή – Τα-θαλασσοδάνεια-των-ΜΜΕ-1
του Γιάννη Σιδέρη
Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει μια περίεργη διάταξη στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τα ακίνητα. Πρόκειται για διάταξη του Ν. 3845/2010 με την οποία προβλέφθηκε η επιβολή ειδικού φόρου ύψους 20% στις διαφημίσεις, που προβάλλονται από την τηλεόραση. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, «η παρούσα δυσμενής οικονομική συγκυρία έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική κατάσταση όλων των εμπλεκομένων φορέων, και δη των επιχειρήσεων, που εκμεταλλεύονται τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και των διαφημιστών και των διαφημιζομένων».

Είναι ίσως ο μόνος μνημονιακός νόμος που δεν ίσχυσε ποτέ, παρόλο που έχει ψηφιστεί από το 2010. Αρχικά η έναρξη ισχύος της διάταξης μετατέθηκε για την 1.1.2012 με τον Ν.3899/2010, στη συνέχεια μετατέθηκε για την 1.1.2013 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2011 και τέλος μετατέθηκε την 1.1.2014 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2012. Το ενδιαφέρον είναι τo σκεπτικό της αιτιολογικής έκθεσης:

Οι λόγοι που επέβαλαν τη μετάθεση της έναρξης ισχύος της εν λόγω διάταξης μέχρι σήμερα δεν έχουν εκλείψει, αντίθετα επεκτείνονται διαρκώς με αποτέλεσμα τυχόν εφαρμογή της από 1.1.2014 να δύναται να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και των διαφημιστικών εταιρειών, με κίνδυνο σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας τους, να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, καθώς και σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Και οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν; Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό για τις απώλειες εσόδων για το έτος 2014 από τη μετάθεση της επιβολής του ειδικού φόρου 20% στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις. Αναφέρεται, όμως, ότι η απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι Κυβερνώντες λοιπόν, είναι αυτοί που δείχνουν τον δρόμο προς την σωστή κατεύθυνση. Με περίσσεια ευαισθησία απέναντι στους εργαζόμενους και προασπιζόμενοι το Δημόσιο συμφέρον, ως οφείλουν, επικαλούνται την ενδεχόμενη απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας που ίσως προκύψει, αν επιδεινωθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Επίσης, δικαίως, προβάλλουν ως αρνητικό ενδεχόμενο και τις απώλειες στα Δημόσια έσοδα, καθώς και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αλήθεια, ποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτό το ορθολογικό, ίσως γιαπρώτη φορά; Το μόνο που αναμένουμε πια, είναι να επικρατήσει το ίδιο σκεπτικό και σε άλλους τομείς της οικονομικής πολιτικής, μια και έγινε η αρχή.

Θα μπορούσαν, ας πούμε, να πράξουν αναλόγως, και για τις επιχειρήσεις πουοφείλουν στο Δημόσιο κατά μέσο όρο 82.000 ευρώ και έφτασαν αισίως το μισό εκατομύριο! Και εδώ πρέπει να κάνουν κάτι, μια και οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν, είναι πολλαπλάσιες των μερικών εκατοντάδων! Και μια και κόπτονται, βάσει του σκεπτικού τους, για την κοινωνική συνοχή, αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα θα είναι εκρηκτικό.

Και εφόσον λοιπόν η Κυβέρνηση κατάφερε, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση είμαι βέβαιος, να πείσει την τρόικα να μην επιβληθεί ο φόρος του 20% στους καναλάρχες, γιατί να μην καταφέρει να την πείσει και για την σημαντική μείωση του φόρου πετρελαίου. Τα επιχειρήματα είναι ατράνταχτα. Πρώτα απ’ όλα, τα δημόσια έσοδα είναι μειωμένα κατά πολύ, από τοτε που επιβλήθηκε. Δεύτερον, μέσω της έλλειψης πετρελαίου ως μέσω θέρμανσης των Ελληνικών σπιτικών, έχει ήδη προκληθεί κίνδυνος για την δημόσια υγεία, καθώς και θάνατοι από αυτοσχέδια μέσα που εφευρίσκουν οι παγωμένοι κάτοικοι της χώρας, διακυβεύοντας έτσι την κοινωνική συνοχή.

Εκτός αν οι Κυβερνώντες, θέλουν να ενισχύσουν τους κοινωνικούς δεσμούς των πολιτών, αναγκάζοντάς τους να συνευρίσκονται γύρω από τζάκια, ξυλόσομπες και μαγκάλια, προκειμένου να ζεσταθούν!

Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν σε κάθε τομέα, θα μπορούσε να επικρατήσει το σκεπτικό της αιτιολογικής έκθεσης. Κι όμως! Οι δανειστές είναι αδιάλλακτοι, εκτός βέβαια από την περίπτωση των ΜΜΕ! Τυχαίο; Δε νομίζω. Το βέβαιο είναι πάντως, πως η διάταξη αυτή, ξεγυμνώνει το καθεστώς διαπλοκής δανειστών-Κυβέρνησης-ΜΜΕ, με σκοπό την χειραγώγηση του Έλληνα πολίτη. Θεωρώ πως πρόκειται για ένα ακόμη ατόπημα της ξενόδουλης εξουσίας, συνεπαρμένης από την αντιδημοκρατική έως φασίζουσα άσκησής της τα τελευταία χρόνια. Αυτή ακριβώς η μορφή εξουσίας είναι που χρειάζεται όσο τίποτε άλλο, τα ΜΜΕ σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, μια και δρα εναντίον του λαού, επικαλούμενη ταυτόχρονα το όνομά του! Είναι αυτή ακριβώς η μορφή εξουσίας, όπου χρησιμοποιεί «έγκριτους» δημοσιογράφους και αναλυτές, που η σοβαρότητά τους εξαντλείται στα ακριβά κουστούμια και στις γραβάτες τους, προκειμένου να επιτεθούν στην κοινή λογική μας, έτσι ώστε να μας καταστήσουν αδρανείς!

Βέβαια, η αποστροφή του λαού προς αυτούς, μεγενθύνεται μέρα με τη μέρα, πράγμα που ο καθένας μπορεί να επιβεβαιώσει πίνοντας έναν καφέ σε οποιοδήποτε συνοικιακό καφενείο! Με τη γνώση της διάταξης αυτής, απλά αυτή ακριβώς η αποστροφή θα γιγαντωθεί! Αν λοιπόν οι Κυβερνώντες, θεωρούν ότι με την πλήρως πλέον αποκαλυπτόμενη διαπλοκή τους με τα «συστημικά» ΜΜΕ, θα συνεχίσουν να ελέγχουν τις προθέσεις και τις αντιδράσεις του λαού, «κούνια που τους κούναγε» που λέει ο ίδιος ο λαός, η συνειδητότητα του οποίου αυξάνει, αντιστρόφως ανάλογα με τη γνώση της επιχείρησης χειραγώγησής του.

Ας είναι λοιπόν! Καλά έπραξαν και πέρασαν την διάταξη αυτή, που εξυπηρετεί τους γνωστούς καναλάρχες-συνεργάτες τους! Έπραξαν καλώς, διότι με αυτόν τον τρόπο, πέφτει άλλη μια μάσκα του «δημοκρατικού» και «έννομου» καθεστώτος που ευαγγελίζονται ότι προασπίζονται και υπηρετούν. Καταρρίπτεται στην πράξη η ρητορική τους ότι κυβερνούν προς όφελος του Έλληνα πολίτη. Στέκονται πλέον απέναντι στον Ελληνικό λαό, αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπό τους.

Ο Ελληνικός λαός όμως, αντιλαμβάνεται πλέον το μέγεθος της υποτέλειας των Κυβερνήσεών του και μοιάζει να μην «τσιμπάει» στις προσπάθειες διαίρεσής του, που με τόση ένταση προωθούν μέσω των ΜΜΕ. Το μόνο που περιμένει, είναι μια κατεύθυνση με όραμα για τον τόπο, μακριά από οικονομίστικες πρακτικές και από ευρωμονόδρομους. Η ώρα πλησιάζει. Γι’ αυτό να είμαστε όλοι βέβαιοι. Τώρα πρέπει να δράσουμε με σθένος και επιμονή. Ο καθένας από εμάς που έχουμε αποφασίσει να συγκρουσθούμε με όλους αυτούς, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη χώρα από αυτή τη λαίλαπα, τώρα πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε ικμάδα δύναμης και αποφασιστικότητας, ώστε να τους ανατρέψουμε. Γιατί μόνο ένας μονόδρομος υπάρχει στη δεδομένη ιστορική στιγμή. Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s